newnow

INTERAKTIV SKULPTUR I ÅTERBRUKAT MATERIAL

7-8 & 14-15 AUGUSTI // VERNISSAGE 29 AUGUSTI KL.14.00-18.00

Är du nyfiken på skulptur och återbruk? Är du dessutom mellan 15-25 år. Då kan du vara med i skulpturprojektet NEW NOW i sommar. Tanken är att du och några andra tillsammans med konstnären Josefine Östberg Olsson gemensamt gestaltar en interaktiv skulptur vid Stationen. Verket görs av spillmaterial från renoveringen av stationen.


Hos oss på Stationen kommer projektet pågå under de två första helgerna i augusti, den 7,8 och den 14-15 augusti.


Det är gratis att delta och du anmäler dig eller ställer frågor till oss på kontakt@stationen.org


Projektet genomförs med stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd samt kommunerna Tjörn, Orust och Stenungsund.

I sin konst ställer Josefine Östberg Olsson frågor om vad det egentligen är att vara människa. Hon lånar metoder och uttryck från sociala företeelser så som gambling, bilrace, battles och spritsmuggling som ett sätt att undersöka bland annat begär, val och kontroll. Hon låter ofta andra bli delaktiga och medskapande i processen och hennes konst kan dyka upp på oväntade platser och i annorlunda skepnader. Om du till exempel besöker en särskild parkering i Söråker nattetid kan du aktivera verket ”Nothing else matters” med din epa-traktors strålkastare.


Läs mer på josefinostbergolsson.se

10-21 WING IT

BENDEDIKTE ESPERI & LISA LARSDOTTER PETERSSON

27 NOVEMBER KL.18.00

Genom skärpta sinnen och fantasi, rörelse och röst tar skeendet form i ett nu.Föreställningar av scenkonstnärerna Lisa Larsdotter Petersson och Benedikte Esperi bjuder uttrycksfull komposition och personliga upplevelser.


Hos Stationen framförs duetter av Cha Blasco/Esperi & Henrik Wartel/Larsdotter. Äventyrligt musicerande och allsköns rörelse möts i enighet och mankemang i ett resornas hus.


Lisa Larsdotter Petersson är scen och bild-konstnär, verksam bl.a. i Göteborg och Bohuslän. I sina solon och sceniska samarbeten med musiker tar hon avstamp i både det oförutsägbara och det uppenbara.Här bjuds ofta både humor och allvar i en mix av rörelse/dans, ljudande och ordkaskad.Jämte föreställning arbetar hon också med att driva multidisciplinära scenkonstprojekt och genom utställningsverksamhet.
www.lisalarsdotterpetersson.se


Benedikte Esperi är koreograf, video- & performancekonstnär baserad i Göteborg. Hon skapar verk för scener, utställningar samt offentliga miljöer både nationellt och internationellt. ”Varje ögonblick rymmer ett eget universum. I improvisationen kan dessa tillfälligt formuleras och framträda, förevigas och i bästa fall delas med publiken”. Benedikte är knuten till konstnärsdrivna Galleri 54 och driver festivaler med bl.a The Tiny Festival Producers. Sedan 2011 undervisar hon i dans vid Högskolan för scen och musik.
www.benedikteesperi.com


INFO OM BOKNING KOMMER INOM KORT

ARKIV

24-25 JULI

TID
UPPREPNING
FÖRÄNDRING

FÄRGNINGS WORKSHOP

Kombinationen av växter med höga halter av tannin, 

som ek och daggkåpa, 

i kombination med järn

upptar mest av min uppmärksamhet.


Färgskalan tilltalar mig, och de upplevs

ärliga och relevanta, 

de finns här, runt mig.


De ger fler och fler fläckar på kökets vita laminat. 

Det är symboliskt.


SABINA OSTERMARK

Den 24-25 juli håller STATIONEN en tvådagarskurs i växt- och metallfärgningstekniker. Kursen leds av Sabina Ostermark, konstnär med särskilt intresse för färgning och som arbetar undersökande och kunskapsspridande i sin praktik. 


Vi kommer använda de material som finns att hitta i närområdet för att experimentera och pröva genom växtavtrycksfärgning, snabbfärgning, kallfärgning och långtidsfärgning av olika slags material såsom bomull, rayon och ull.


Vi får lära oss om grundläggande kemi gällande de olika ämnen som färgningsmaterialen vi använder innehåller samt dess reaktioner och effekter. Dessutom prövar vi att via veck, sömmar och knutar kapsla in och spara ut för att skapa mönster vid färgningen. En japansk teknik som kallas shibori. 


Kursen vänder sig endast till dig som har ett stödmedlemskap i Kulturföreningen Svenshögen Station och ges till ett subventionerat pris, endast 300 kronor!


Dag 1: 09.30-18.00
Dag 2: 09.00-16.30


Mat: Stationen bjuder på fika men ha med egen matsäck. 


Material: Du som blivit antagen till kursen kommer få ett infobrev med tips kring vilka material du kan ha med dig. 


Anmälan till: kontakt@stationen.org

SVENSHÖGEN - 3 PLATSER / 3 SAMTAL

12 JUNI KL.11.00-16.00

Hur påverkas vi av vår plats och hur påverkar vi den? Under vintern 20/21 inleder STATIONEN ett projekt som genom ett antal aktiviteter vill skapa möjligheter för personer med en relation till Svenshögen att dela minnen, bilder och berättelser med varandra och med oss. Tre träffar kommer arrangeras med fokus på tre, för Svenshögen, betydelsefulla och intressanta platser; Sanatoriet, Stationen samt sjön Hällungen. Till vår hjälp har vi anlitat poeterna och konstnärerna Imri Sandström, Jonas Gren och Jenny Tunedal att leda processen för varsin plats. Samtalen, bilderna och berättelserna kommer att dokumenteras för att kunna användas av STATIONEN och inbjudna konstnärer som inspirationsmaterial för fortsatt arbete som förhoppningsvis utmynnar i en utställning i Stationen hösten 2021.

UTEBIO

ALL THE CITIES OF THE NORTH

18 SEPTEMBER KL.20.00

I ett övergivet hotellkomplex har två män skapat sig en fridfull tillflyktsort. Trots att deras relation är något svårdefinierad kommer den att ställas på prov då plötsligt en främling dyker upp mitt i deras lilla utopi.

 

ALL THE CITIES OF THE NORTH, av regissören Dane Komljen, är en lågmäld experimentell film som visats och belönats med priser vid flera internationella filmfestivaler. Nu visas den för första gången i Sverige.

Begränsat antal platser, anmäl dig till kontakt@stationen.org

 

Regissör: Dane Komljen.
97 min. Engelsk text.

 

Förfilm: NI MÅSTE NAMASTE

Kasra Seyed Alikhani

 

Genom fem avsnitt gör vi nedslag i ett antal karaktärers tillvaro som präglas av att stå på tröskeln till en ny stadsdel, Sudden Hills. Avsnitten guidas genom en yoga-session på det färdigställda hälsocentret i hjärtat av den nya stadsdelen medan ett ensamt miljonprogramhus tar sina sista andetag. Berättelsen inspireras av intervjuer och events kopplade till stadsutvecklingsprojekt i Sverige som här dramatiseras genom ett förställt och (mar)drömslikt filter som påminner om TV-teater eller en sitcom.

LIVE-STREAMAD KONSERT

SEA LION

8 AUGUSTI KL.18.30

Sea Lion är singer/songwritern Linn Österbergs musikaliska alias som är känd för att producera melankoliska och atmosfäriska låtar och för sina intima live-spelningar. Efter en uppväxt nära naturen på västkusten valde Linn vid nitton års ålder att flytta till Melbourne i Australien där hon började göra sina första spelningar och skriva den musik som sedan skulle bli de första inspelningarna. Sedan dess har det blivit turnéer i Europa och USA, album utgivna på brittiska bolaget Turnstile och sedan 2017 på eget bolaget. Vintern 2020 är Linn aktuell med ett nytt album. Första singeln finns att lyssna på här.

Live-stream via STATIONENS facebooksida.

https://www.facebook.com/sealiongbg/

TÄLJ I FÄRSKT TRÄ - ANDERS LINDBERG

22 JULI KL.10.00-17.00 (FULLBOKAD)
23 JULI KL.10.00-17.00 (FULLBOKAD)

OBS Bägge kurser är nu fullbokade.

 

Anders Lindberg slöjdar mest i färskt trä s.k ”Green Woodwork”. Det är lätt att bearbeta och ta till sig. Den 22 juli kommer han till STATIONEN och ger en workshop för intresserade föreningsmedlemmar. Inga förkunskaper krävs. Workshopen äger rum utomhus och lunch/fika medhaves av dig som deltar. 

 

Begränsat antal platser. Anmäl dig till kontakt@stationen.org. Kursen är för dig som är stödmedlem i Kulturföreningen Svenshögen Station. Läs mer om hur du blir medlem här.

 

Med anledning av Covid19 ber vi dig stanna hemma om du känner minsta symtom samt att vara noga med att tvätta händer och hålla avstånd till andra under workshopen.

 

Läs mer om Anders Lindberg på http://www.anderslindberg.com

LIVE-STREAMAD KONSERT

BOY WITH APPLE

18 JULI KL.20.30 2020

Den nya, unga indievågen är något att hålla koll på. Boy With Apple bildades i februari 2019 och de fyra medlemmarna enades i tanken om att göra något relevant av sådant som redan fanns. Att kombinera rå shoegaze med melodisk drömpop där man springer längs med en vägg av ljud istället för att totalt krascha in i den. Synthmattor, trummaskiner och gitarrer skapar tillsammans med Saga Fransson och Zara Henrikssons röster en helhet som lyfter över takåsarna och ut i försommarnatten. Singeln Green Eyes släpptes på VÅRØ den 12e juni och en EP är planerad till tidig höst! 


Denna livestreamade konsert från STATIONEN i Svenshögen blir den första sedan deras senaste singelsläpp, missa inte! 


Länk till live-sändningen.

SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN

SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN

5-13 OKTOBER 2019

Agens skapas konstant i alla de sammantrasslingar vi är en del av. Mellan all materia, både mänsklig och icke-mänsklig. Vi äger den inte, vi är en del av den.


STATIONEN lyfter under GIBCA Extended 2019 frågor kring agens genom att presentera video- och performancekonst som på olika sätt berör natur-kulturella relationer. SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN inleds under vernissagedagen den 5 oktober kl. 11.00 med videoverk, performance och workshop. Mellan den 6-13 oktober visas videoverken löpande och kan ses genom stationens fönster.

Medverkande:

Annette Arlander

Anastasia Savinova

AXIOM (Camilla Johansson Bäcklund & Julia Boström)

Ingela Ihrman

Thomas Laurien

Theo Ågren

Eva Ingemarsson

Lena Birgitsdotter

Annica Carlsson Berdahl

Gunnar Bergdahl

ALL I KNOW OF WHICH
I AM NOT THINKING

10 SEPTEMBER 2019

Ett samarbete med Vitlycke Centre for Performing Arts. Bodhi Project är ett danskompani med bas i Salzburg, Österrike. Det består i år av 6 dansare från 5 olika länder.


Korta dansperformance framförs i samband med tågavgångar på perrongen vid Svenshögen Station kl. 16.30, 17.30, 18.00 & 18.34.

Medverkande:

Yun Liu

Bernat Maciá Perez

Cristina Valdivielso Garcia

Elise Ludinard

Fenia Chatzakou

Jun Wang

Clelia Patrono

Fransesco Scavetta

 

Musician / Sound Artist: Clelia Patrono

Film production / Editing: Kristian Berglund

FÖRSTA RÖRELSEN

3 AUGUSTI 2019 

Det rör på sig! Den 3 augusti är det dags för STATIONENS första publika arrangemang. Det blir en eftermiddag och kväll för stödmedlemmar och andra intresserade med livemusik, DJ, god mat och annat roligt för alla åldrar. Välkomna!

Medverkande:

Fågelle

Thisell

Värdet

 

OM OSS

STATIONEN I SVENSHÖGEN ÄR EN IDEELL FÖRENING SOM PRODUCERAR, ARRANGERAR OCH PRESENTERAR SAMTIDA KONST OCH KULTUR. VI ÄR BASERADE I STATIONSHUSET I SVENSHÖGEN, 6 MIL NORR OM GÖTEBORG, LÄNGS BOHUSBANAN.

KONTAKT

KONTAKT@STATIONEN.ORG


CAMILLA JOHANSSON BÄCKLUND

CAMILLA@STATIONEN.ORG

JULIA BOSTRÖM

JULIA@STATIONEN.ORG

CHRISTIAN KLEINHENZ

CHRISTIAN@STATIONEN.ORG

NYHETSBREV

Med stöd från

logotype_color+vgr

STATIONEN i Svenshögen  ·  Svenshögen 421  ·  444 97 Svenshögen  ·  kontakt@stationen.org