11 NOV

KL. 16.00-22.30

I dialog med Dagerman

TEATER / PANELSAMTAL

2023 är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes men hans texter är på många sätt lika aktuella och relevanta som när de skrevs. STATIONEN är stolta att kunna arrangera en helkväll med Stig Dagermans författarskap i centrum. Det bjuds på panelsamtal, teater och mingel. Varmt välkomna!

Tider:
16.00 Dörrar/kök

17.15 Panelsamtal med Anna Sanvaresa, Johanna Lindbo och Jonas Gren.

19.00 Tusen år hos gud – Göteborgs Dramatiska Teater

22.30 Stängning 

Panelsamtal 17.00

Bild: Sara Mac Key

Anna Sanvaresa

Anna Sanvaresa (fd. Jörgensdotter) är född 1973 i Sandviken, men numera bosatt i Gävle. Hon debuterade 2002 med den uppmärksammade romanen Pappa Pralin och har sedan dess utgivit både prosa och poesi. Hon är också verksam som frilansskribent. Anna Sanvaresa har erhållit en rad priser och utmärkelser, bland annat Ivar Lo-priset 2010 för romanen Bergets döttrar och Stig Sjödin-priset 2012 för Livfjädrar. Kvinnornas Sandviken, tillsammans med Helene Rådberg och Carolina Thorell. För romanen Solidärer (2017) tilldelades hon såväl Moa Martinson-priset, Tidningen Vi:s litteraturpris och Sara Lidman-priset samt Norrlands litteraturpris

Johanna Lindbo

Med avhandlingen Den sinnliga uppmärksamheten. Materiellt ekokritiska läsningar av svensk prosa från antropocen disputerade Johanna Lindbo i litteraturvetenskap våren 2023. Hon varvar läsning och skrivande med småskaligt jordbruk på norra Hisingen i Göteborg.  

Bild: Linda Gren

Jonas Gren

Jonas Gren, född 1981, är författare och skribent. Han har givit ut en rad diktsamlingar, däribland Antropocen, Lantmäteriet och Dälden, där de blommar. Han har även skrivit efterordet i Tolv texter av Stig Dagerman (2023).

Tusen år hos Gud - Göteborgs Dramatiska Teater 19.00

Sent en regnig afton i London knackar det på dörren till vetenskapsmannen Isaac Newtons arbetsrum. Det är kvällen då han ska dö och Gud kommer på besök med ett ärende.

Han vill förstå sin egen avbild – vad är en människa?

 

Tusen år hos Gud blev Stig Dagermans sista litterära försök innan hans tragiska bortgång 1954. 2023 är det hundra år sedan Dagermans födelse. Tusen år hos Gud är en föreställning i spannet mellan ljus och mörker, humor och allvar.

Tusen år hos Gud är den fjärde litterära klassikern som transformeras till scenen i ett samarbete mellan Hans Blomqvist och Erik Åkerlind från GDT. Tidigare produktioner har varit Boet av Franz Kafka, Anteckningar från ett källarhål av Fjodor Dostojevskij och Sokrates död av Lars Gyllensten och med texter av bland annat Platon.

Manus och regi: Hans Blomqvist

På scen: Erik Åkerlind som Newton och Karin Lycke som Gud

Scenografi och kostym: Emil Wickholm Thuresson

Ljusdesign: William Sjöberg

Musik:  Peter Jägbring (Solace)

Layout och affisch: Henrik Bengtsson

Sufflös: Miia Rasku

Trailer: Joakim Hammond

Pressfoto: Peter Nylund

Producent: Robin Pohlstrand Björkman

I dialog med Dagerman genomförs med stöd från Svenska Akademien och Kulturrådet

OM OSS

STATIONEN I SVENSHÖGEN ÄR EN IDEELL FÖRENING SOM PRODUCERAR, ARRANGERAR OCH PRESENTERAR SAMTIDA KONST OCH KULTUR. VI ÄR BASERADE I STATIONSHUSET I SVENSHÖGEN, 6 MIL NORR OM GÖTEBORG, LÄNGS BOHUSBANAN.

KONTAKT

KONTAKT@STATIONEN.ORG


CAMILLA JOHANSSON BÄCKLUND

CAMILLA@STATIONEN.ORG

JULIA BOSTRÖM

JULIA@STATIONEN.ORG

CHRISTIAN KLEINHENZ

CHRISTIAN@STATIONEN.ORG

NYHETSBREV

Med stöd från

logotype_color+vgr
VastraGotaland

STATIONEN i Svenshögen  ·  Svenshögen 421  ·  444 97 Svenshögen  ·  kontakt@stationen.org