2023

BOKRELEASE & QUIZ

25 FEBRUARI

MEDLEMSAKTIVITET

1 FEBRUARI

2022

INSTÄLLT

10 DECEMBER

27 NOVEMBER

OMID ASADI

UTSTÄLLNING

29 OKT - 20 NOV

FILMVISNING

20 NOVEMBER

KONSERT

15 OKTOBER

LITTERATURFRUKOST

4 SEPTEMBER

MUSIK OCH QUIZ

20 AUGUSTI

MEDLEMSKURS MED IDA-LOVISA RUDOLFSSON

30 JULI

KONST- OCH MUSIKFESTIVAL

28 MAJ

UTSTÄLLNING

7 - 22 MAJ

QUIZKVÄLL

7 MAJ

KONSERT

23 APRIL KL.18.00

FILMVISNING

18 APRIL KL.20.00

MEDLEMSBIO

18 APRIL KL.16.00

KONSERT

2 APRIL KL.18.00

LITTERATURFRUKOST

20 MARS KL.10.00

FILMVISNING & SAMTAL MED STEPHANIE HAYES

27 FEBRUARI KL.15.00

2019-2021

10-21 WING IT

BENEDIKTE ESPERI & LISA LARSDOTTER PETERSSON

27 NOVEMBER KL.18.00


Äventyrligt musicerande och allsköns rörelse möts i enighet och mankemang i ett resornas hus när trumvirvlar och digitala landskap plussas på äventyren…

 

Duettföreställningar av och med musiker och scenkonstnärer Henrik Wartel & Lisa Larsdotter Petersson och av Cha Blasco & Benedikte Esperi.
10-21 WING IT på Stationen Svenshögen 27/11 kl. 19.00

 

Henrik Wartel och Lisa Larsdotter Petersson är dedikerade improvisationsartister. Betydelsefullt är relationen till ett nu, ett rum och den i rörelse oförutsägbara och kontrollerade dansen och musiken. Genom flera uttryckssätt faller de ut i gemensam komplex scenisk eskapad, en komposition innehållande såväl humor och allvar som estetiska infall och fuckup´s.

 

Cha Blasco och Benedikte Esperi samarbetar sedan 2016 i en mängd sceniska produktioner.
Här finns deras respektive intresse för det outforskade till förfogande för att ‘på fullaste allvar och med lekfullhetens kraft’ möta varandra och sin publik i nuet. Deras respektive praktiker flätas samman, utmanar och ifrågasätter den egna rollen på scenen.

 

www.lisalarsdotterpetersson.se

 

www.benedikteesperi.com

 

 

Foto: WING IT

 

SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN

GLOKALA SAMMANTRASSLINGAR 2-31 oktober 2021

GIBCA EXTENDED 2021   ///   VERNISSAGE 2 OKTOBER KL.11.00   ///

En plats är en mängd sammantrasslingar av tid, kroppar, händelser och berättelser. Den är på så sätt även sammanbunden med en mängd andra platser, lokalt och globalt. Vad som utgör centrum i ett sådant system beror av vilket perspektiv du har, eller väljer att ta. Kan det finnas flera lika sanna som olika historier om en plats? Hur värderas livsutrymmen utifrån vad som är litet eller stort, stad eller landsbygd, fattigt eller rikt, attraktivt eller fult? Tillsammans undersöker vi vad det innebär att vara på och med en plats. Under utställningsperioden anordnas workshops och föreläsningar där du som besökare kan bli delaktig i undersökandet. 

 

Utställningen genomförs i samarbete och med stöd från Kulturrådet och föreläsningarna görs i samarbete med Stenungsunds kommun och ABF..

NORA SILVA

Nora Silva (född i Madrid) är en spansk-chilensk konstnär baserad i London och Madrid. Hon utbildade sig på Royal College of Art och hennes verk har visats på brittiska institutioner som Tate Exchange, Design Museum och Camden Arts Centre i London. För Nora Silva är performance en aktiv process i skapandet av alternativa kosmologier och ett verktyg att motarbeta påtvingade subjektifieringar med. www.norasilva.com

 

AURÉLIE PERTUSOT

Aurélie Pertusot, född 1983 i Frankrike, tog examen vid Nancy och Bourges School of Art 2007 och 2018. Som bild- och ljudkonstnär arbetar hon experimentellt och fokuserar på transitioner och social interaktion.

“Mitt arbete förändrar vår uppfattning av tid och plats och skildrar en osynlig, underliggande verklighet. Avsiktligt ändrar jag syftet med vardagliga föremål för att utforska deras egenskaper.”

www.aureliepertusot.free.fr

IRVANDY SYAFRUDDIN & MARILEN RAUCH

RESOURCE GALLERY är ett konstnärskollektiv som har sin bas i Göteborg och Berlin och består av konstnären Irvandy Syafruddin och keramikkonstnären Marilen Rauch. Genom praktikbaserat utforskande undersöker de platsspecifika resurser som material samt funderar över dess social påverkan.
www.marilenrauch.de
www.resource-gallery.com

JOSEFIN TINGVALL

Josefin Tingvall, baserad i Göteborg,  arbetar i en mängd olika medier, med en bas inom textila tekniker och hantverk är kärnan i hennes praktik en poetisk och materiellt ifrågasättande. Teman Tingvall arbetar med är miljö, skörhet och förändring; människors roll i vår egenbyggda värld. Hon är utbildad i hantverk och design vid Linköpings universitet, konstnärlig master vid Konstfacks Craft-program och som gäststudent vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Sommaren 2020 deltog hon i Iaspis Konstnärsnämndens residens i Stockholm.

www.josefintingvall.com

CAMILLA JOHANSSON BÄCKLUND

Med särskilt intresse för både mänskligt och ickemänskligt vara och blivande resonerar Camilla kring vardagliga erfarenheter genom filosofi och konstnärligt undersökande. Det konstnärliga arbetet, lärarskapet och forskningen uppträder och opererar ofta som en sammantrasslad enhet. Hon undersöker företrädesvis genom performance och text, men använder sig även av film, måleri och teckning.

www.camillart.se

LINDA SPÅMAN

Linda Spåman är illustratör, scenograf och konstnär. I sitt arbete utforskar hon de mellanmänskliga relationerna och magiska sammanträffanden. Hon är utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i  Göteborg.

www.lindaspaman.com

JAG VET HUR FOLKHEMMET LUKTAR:
ETT DOFTPROV PÅ FYRA TIMMAR

16 OKTOBER KL.14.00-18.00

BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER, BOKA HÄR.

500 Folkhemmet

I spåren av en allt starkare högerkonservativ rörelse som på olika vis gör försök att hämta politisk kraft från den svenska folkhemsideologin finns det en påkallad nödvändighet att vända uppmärksamheten till det Svenska Folkhemmet. Att synda de ljusa rummen och sätta ljus på de mörka  hörnen. Doftproven är hämtade från såväl mörka hörn som blanka bänkskivor som doftade ängar och stinkande dypölar. Medverkande: Anneli Jordahl, Ingela C Johansson, Rikard Heberling, tina carlsson.


Arrangeras i samarbete med ABF.

 

14.00 Folkhemmets typografi: Bröderna Lagerström

Ett föredrag av Rikard Heberling

Heberling berättar om  folkhemmets grafiska formgivning med utgångspunkt i tryckeriet och förlaget Bröderna Lagerström, verksamt i Stockholm mellan 1903 och 1971. Genom nedslag i företagets historia diskuteras tre ideal som ofta förknippas med folkhemmet: neutralitet, standardisering och samförstånd. I fokus står frågan hur tryckerinäringen formade och formades av den framväxande välfärdsstaten.

 

 

15.00 Children of the World, 1972 – Swedish episode

En föreläsning av Ingela C Johansson

Konstnären Ingela Johansson berättar om det japanska barnprogrammet Children of the World, 1972–1981, där familjer från olika delar av världen medverkar. I det svenska avsnittet från 1972 får vi följa med hem till Ingela Johanssons familj och systrar i ett brukssamhälle. Det japanska barnprogrammet befinner sig i ett gränsland mellan dokumentär och saga, och i avsnittet möter man en idealiserad och mytologiserad bild av Sverige och svenskarna.

 

 

16.00 Dylukt – De ej äktfödda

Föreläsning av Anneli Jordahl

Jordahl föreläser, och speglar sig själv, i Birgitta Trotzigs roman Dykungens dotter, en av 1900-talets starkaste arbetarskildringar.  Här finns ett historiskt perspektiv på hur ensamstående mödrar blev samhällets utstötta. De utomäktenskapliga uppfattades som ett hot mot kärnfamiljen, där det rådde en utpräglad skötsamhetskultur.  Om barnet dessutom var mörkhårigt, som fabriksarbeterskans dotter i romanen, stänges dörrarna till gemenskapen. Romanen visar hur kvinnor bidrog till produktiviteten inom välfärdssamhället, utan att få ta del av dess frukter.

 

 

17.00 jag vet hur folkhemmet luktar

En performativ föreläsning av tina carlsson  

carlsson presenterar i sin föreläsning biografiska texter hämtade ur sitt projekt ”jag vet hur folkhemmet luktar”. I sitt skrivande har hon utgått från uppväxtrelationen till sina föräldrar och farföräldrar. Utifrån egna erfarenheter ger carlsson därmed folkhemmet kropp från ett inifrånperspektiv. De varma skildringarna av en familj i folkhemssverige, möter motstånd i paratexter som ligger under huvudtexten.


JULIA BOSTRÖM, CAMILLA JOHANSSON BÄCKLUND, CHRISTIAN KLEINHENZ

Christian, Julia och Camilla är konstnärliga ledare för Stationens publika verksamhet. Förutom att kurera och projektleda stationens innehåll producerar vi själva olika slags konst och för första gången presenterar vi nu ett gemensamt verk utifrån vårt undersökande arbete. 


Verket Jag minns det oavslutade är ett resultat av ett gemensamt arbete kring tre för trakten viktiga platser. Sanatoriet, Hällungen och Stationshuset. Under en dag i juni 2021 genomfördes samtal på dessa platser tillsammans med personer som på olika sätt har anknytning till Svenshögen. Samtalen leddes av Jonas Gren, Jenny Tunedal och Julia Boström. Genom arbetet har bilder, berättelser och minnen genererats. Dessa fragment har bildat en gemensam samtida minnesbank, en härva berättelser om Svenshögen som blivit till ett ljudverk. Inläsning: Pia Edlund


Vi vill tacka alla er som med stort engagemang och värme delat med er av era berättelser.


newnow

INTERAKTIV SKULPTUR I ÅTERBRUKAT MATERIAL

7-8 & 14-15 AUGUSTI // VERNISSAGE 29 AUGUSTI KL.14.00-18.00

Är du nyfiken på skulptur och återbruk? Är du dessutom mellan 15-25 år. Då kan du vara med i skulpturprojektet NEW NOW i sommar. Tanken är att du och några andra tillsammans med konstnären Josefine Östberg Olsson gemensamt gestaltar en interaktiv skulptur vid Stationen. Verket görs av spillmaterial från renoveringen av stationen.


Hos oss på Stationen kommer projektet pågå under de två första helgerna i augusti, den 7,8 och den 14-15 augusti.


Det är gratis att delta och du anmäler dig eller ställer frågor till oss på kontakt@stationen.org


Projektet genomförs med stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd samt kommunerna Tjörn, Orust och Stenungsund.

I sin konst ställer Josefine Östberg Olsson frågor om vad det egentligen är att vara människa. Hon lånar metoder och uttryck från sociala företeelser så som gambling, bilrace, battles och spritsmuggling som ett sätt att undersöka bland annat begär, val och kontroll. Hon låter ofta andra bli delaktiga och medskapande i processen och hennes konst kan dyka upp på oväntade platser och i annorlunda skepnader. Om du till exempel besöker en särskild parkering i Söråker nattetid kan du aktivera verket ”Nothing else matters” med din epa-traktors strålkastare.


Läs mer på josefinostbergolsson.se

24-25 JULI

TID
UPPREPNING
FÖRÄNDRING

FÄRGNINGS WORKSHOP

Kombinationen av växter med höga halter av tannin, 

som ek och daggkåpa, 

i kombination med järn

upptar mest av min uppmärksamhet.


Färgskalan tilltalar mig, och de upplevs

ärliga och relevanta, 

de finns här, runt mig.


De ger fler och fler fläckar på kökets vita laminat. 

Det är symboliskt.


SABINA OSTERMARK

Den 24-25 juli håller STATIONEN en tvådagarskurs i växt- och metallfärgningstekniker. Kursen leds av Sabina Ostermark, konstnär med särskilt intresse för färgning och som arbetar undersökande och kunskapsspridande i sin praktik. 


Vi kommer använda de material som finns att hitta i närområdet för att experimentera och pröva genom växtavtrycksfärgning, snabbfärgning, kallfärgning och långtidsfärgning av olika slags material såsom bomull, rayon och ull.


Vi får lära oss om grundläggande kemi gällande de olika ämnen som färgningsmaterialen vi använder innehåller samt dess reaktioner och effekter. Dessutom prövar vi att via veck, sömmar och knutar kapsla in och spara ut för att skapa mönster vid färgningen. En japansk teknik som kallas shibori. 


Kursen vänder sig endast till dig som har ett stödmedlemskap i Kulturföreningen Svenshögen Station och ges till ett subventionerat pris, endast 300 kronor!


Dag 1: 09.30-18.00
Dag 2: 09.00-16.30


Mat: Stationen bjuder på fika men ha med egen matsäck. 


Material: Du som blivit antagen till kursen kommer få ett infobrev med tips kring vilka material du kan ha med dig. 


Anmälan till: kontakt@stationen.org

SVENSHÖGEN - 3 PLATSER / 3 SAMTAL

12 JUNI KL.11.00-16.00

Hur påverkas vi av vår plats och hur påverkar vi den? Under vintern 20/21 inleder STATIONEN ett projekt som genom ett antal aktiviteter vill skapa möjligheter för personer med en relation till Svenshögen att dela minnen, bilder och berättelser med varandra och med oss. Tre träffar kommer arrangeras med fokus på tre, för Svenshögen, betydelsefulla och intressanta platser; Sanatoriet, Stationen samt sjön Hällungen. Till vår hjälp har vi anlitat poeterna och konstnärerna Imri Sandström, Jonas Gren och Jenny Tunedal att leda processen för varsin plats. Samtalen, bilderna och berättelserna kommer att dokumenteras för att kunna användas av STATIONEN och inbjudna konstnärer som inspirationsmaterial för fortsatt arbete som förhoppningsvis utmynnar i en utställning i Stationen hösten 2021.

UTEBIO

ALL THE CITIES OF THE NORTH

18 SEPTEMBER KL.20.00

I ett övergivet hotellkomplex har två män skapat sig en fridfull tillflyktsort. Trots att deras relation är något svårdefinierad kommer den att ställas på prov då plötsligt en främling dyker upp mitt i deras lilla utopi.

 

ALL THE CITIES OF THE NORTH, av regissören Dane Komljen, är en lågmäld experimentell film som visats och belönats med priser vid flera internationella filmfestivaler. Nu visas den för första gången i Sverige.

Begränsat antal platser, anmäl dig till kontakt@stationen.org

 

Regissör: Dane Komljen.
97 min. Engelsk text.

 

Förfilm: NI MÅSTE NAMASTE

Kasra Seyed Alikhani

 

Genom fem avsnitt gör vi nedslag i ett antal karaktärers tillvaro som präglas av att stå på tröskeln till en ny stadsdel, Sudden Hills. Avsnitten guidas genom en yoga-session på det färdigställda hälsocentret i hjärtat av den nya stadsdelen medan ett ensamt miljonprogramhus tar sina sista andetag. Berättelsen inspireras av intervjuer och events kopplade till stadsutvecklingsprojekt i Sverige som här dramatiseras genom ett förställt och (mar)drömslikt filter som påminner om TV-teater eller en sitcom.

LIVE-STREAMAD KONSERT

SEA LION

8 AUGUSTI KL.18.30

Sea Lion är singer/songwritern Linn Österbergs musikaliska alias som är känd för att producera melankoliska och atmosfäriska låtar och för sina intima live-spelningar. Efter en uppväxt nära naturen på västkusten valde Linn vid nitton års ålder att flytta till Melbourne i Australien där hon började göra sina första spelningar och skriva den musik som sedan skulle bli de första inspelningarna. Sedan dess har det blivit turnéer i Europa och USA, album utgivna på brittiska bolaget Turnstile och sedan 2017 på eget bolaget. Vintern 2020 är Linn aktuell med ett nytt album. Första singeln finns att lyssna på här.

Live-stream via STATIONENS facebooksida.

https://www.facebook.com/sealiongbg/

TÄLJ I FÄRSKT TRÄ - ANDERS LINDBERG

22 JULI KL.10.00-17.00 (FULLBOKAD)
23 JULI KL.10.00-17.00 (FULLBOKAD)

OBS Bägge kurser är nu fullbokade.

 

Anders Lindberg slöjdar mest i färskt trä s.k ”Green Woodwork”. Det är lätt att bearbeta och ta till sig. Den 22 juli kommer han till STATIONEN och ger en workshop för intresserade föreningsmedlemmar. Inga förkunskaper krävs. Workshopen äger rum utomhus och lunch/fika medhaves av dig som deltar. 

 

Begränsat antal platser. Anmäl dig till kontakt@stationen.org. Kursen är för dig som är stödmedlem i Kulturföreningen Svenshögen Station. Läs mer om hur du blir medlem här.

 

Med anledning av Covid19 ber vi dig stanna hemma om du känner minsta symtom samt att vara noga med att tvätta händer och hålla avstånd till andra under workshopen.

 

Läs mer om Anders Lindberg på http://www.anderslindberg.com

LIVE-STREAMAD KONSERT

BOY WITH APPLE

18 JULI KL.20.30 2020

Den nya, unga indievågen är något att hålla koll på. Boy With Apple bildades i februari 2019 och de fyra medlemmarna enades i tanken om att göra något relevant av sådant som redan fanns. Att kombinera rå shoegaze med melodisk drömpop där man springer längs med en vägg av ljud istället för att totalt krascha in i den. Synthmattor, trummaskiner och gitarrer skapar tillsammans med Saga Fransson och Zara Henrikssons röster en helhet som lyfter över takåsarna och ut i försommarnatten. Singeln Green Eyes släpptes på VÅRØ den 12e juni och en EP är planerad till tidig höst! 


Denna livestreamade konsert från STATIONEN i Svenshögen blir den första sedan deras senaste singelsläpp, missa inte! 


Länk till live-sändningen.

SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN

SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN

5-13 OKTOBER 2019

Agens skapas konstant i alla de sammantrasslingar vi är en del av. Mellan all materia, både mänsklig och icke-mänsklig. Vi äger den inte, vi är en del av den.


STATIONEN lyfter under GIBCA Extended 2019 frågor kring agens genom att presentera video- och performancekonst som på olika sätt berör natur-kulturella relationer. SAMTIDIGT I SVENSHÖGEN inleds under vernissagedagen den 5 oktober kl. 11.00 med videoverk, performance och workshop. Mellan den 6-13 oktober visas videoverken löpande och kan ses genom stationens fönster.

Medverkande:

Annette Arlander

Anastasia Savinova

AXIOM (Camilla Johansson Bäcklund & Julia Boström)

Ingela Ihrman

Thomas Laurien

Theo Ågren

Eva Ingemarsson

Lena Birgitsdotter

Annica Carlsson Berdahl

Gunnar Bergdahl

ALL I KNOW OF WHICH
I AM NOT THINKING

10 SEPTEMBER 2019

Ett samarbete med Vitlycke Centre for Performing Arts. Bodhi Project är ett danskompani med bas i Salzburg, Österrike. Det består i år av 6 dansare från 5 olika länder.


Korta dansperformance framförs i samband med tågavgångar på perrongen vid Svenshögen Station kl. 16.30, 17.30, 18.00 & 18.34.

Medverkande:

Yun Liu

Bernat Maciá Perez

Cristina Valdivielso Garcia

Elise Ludinard

Fenia Chatzakou

Jun Wang

Clelia Patrono

Fransesco Scavetta

 

Musician / Sound Artist: Clelia Patrono

Film production / Editing: Kristian Berglund

FÖRSTA RÖRELSEN

3 AUGUSTI 2019 

Det rör på sig! Den 3 augusti är det dags för STATIONENS första publika arrangemang. Det blir en eftermiddag och kväll för stödmedlemmar och andra intresserade med livemusik, DJ, god mat och annat roligt för alla åldrar. Välkomna!

Medverkande:

Fågelle

Thisell

Värdet

 

OM OSS

STATIONEN I SVENSHÖGEN ÄR EN IDEELL FÖRENING SOM PRODUCERAR, ARRANGERAR OCH PRESENTERAR SAMTIDA KONST OCH KULTUR. VI ÄR BASERADE I STATIONSHUSET I SVENSHÖGEN, 6 MIL NORR OM GÖTEBORG, LÄNGS BOHUSBANAN.

KONTAKT

KONTAKT@STATIONEN.ORG


CAMILLA JOHANSSON BÄCKLUND

CAMILLA@STATIONEN.ORG

JULIA BOSTRÖM

JULIA@STATIONEN.ORG

CHRISTIAN KLEINHENZ

CHRISTIAN@STATIONEN.ORG

NYHETSBREV

Med stöd från

logotype_color+vgr

STATIONEN i Svenshögen  ·  Svenshögen 421  ·  444 97 Svenshögen  ·  kontakt@stationen.org