14 OKTOBER 2023

KL. 12.00

Konstbuss

GIBCA EXTENDED

I anknytning till GIBCA Extended (Gothenburg International Biennal Contemporary Art) arrangeras en konstresa till Konstrummet i Skärhamns bibliotek, Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn, Stationen i Svenshögen och Stenungsunds Konsthall. På platserna och på bussen får du ta del av performance, scenkonst, skulptur och film som på olika sätt knyter an till tematiken för årets biennal. Som värdar på bussen finns Nordiska folkhögskolan Bildskolan och nystartade AiC Orust.
 
➤ PRIS: 40 kr, i priset ingår fika.
Påstigning kl. 12 vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv och kl. 12.30 på Stenungsunds station. Vi avslutar kl. 18 på Stenungsunds Konsthall med möjlighet att ta del av årets Kulturnatta.
Se detaljerade busstider och programpunkter nedan eller i respektive aktörs kanaler.
 
Arrangörer: GIBCA, Nordiska Akvarellmuseet, Stenungsunds Konsthall, Stationen i Svenshögen, Nordiska folkhögskolan Bildskolan i Kungälv, AiC Orust samt Tjörns och Kungälvs kommun
Läs mer om GIBCA Extended på länken:
https://www.gibca.se/gibca-extended/om-gibca-extended/
 
_____
 
➤ BUSSCHEMA
(Observera att tiderna är ungefärliga. Justeringar kan förekomma.)
12.00 Påstigning Nordiska folkhögskolan, Kungälv
12.30 Påstigning Stenungsunds station
13.00 Ankomst Konstrummet i Skärhamns bibliotek
13.30 Gemensam promenad till Nordiska Akvarellmuseet
15.00 Buss avgår från Nordiska Akvarellmuseet till Stationen i Svenshögen. Fika bjuds på bussen och AiC håller programpunkt.
15.45 Ankomst Stationen i Svenshögen
16.45 Buss avgår från Stationen till Stenungsunds Konsthall
17.30 Ankomst Stenungsunds Konsthall
18:00 Avslut vid Stenungsunds Konsthall, med möjlighet att ta del av Kulturnatta i Stenungsund.
 
_____
 
➤ DAGENS PROGRAM
12.00 + 12.30 • NORDISKA FOLKHÖGSKOLAN BILDSKOLAN •
På bussen finns Nordiska folkhögskolan Bildskolan med som värdar. Deltagarna på Bildskolan följer biennalen och de olika aktörerna, för att i november presentera en utställning på Nordiska folkhögskolan i Kungälv med arbeten utifrån biennalens tematik. En mindre utställning kring kropp och rum finns även att se i foajén till Stenungsunds konsthall.
Läs mer: https://nordiska.fhsk.se/kurser/bildskolan-2/
 
13.00 • KONSTRUMMET I SKÄRHAMNS BIBLIOTEK •
I Konstrummet visas den experimentella dokumentären ”Space is quite a lot of things” av August Joensalo. Nyfikenheten kring en värld utan kön sätter igång en resa genom världar av maneter och disco-farbröder. Fyra transpersoner delar hur de relaterar (eller inte) till kön, spelar upp visioner om sin egen queera utopi och avslöjar om kön kan kännas i tårna. Längd: 12 min
Läs mer: https://www.tjorn.se/webbplatser/evenemang/detaljsida…
 
14.00 • NORDISKA AKVARELLMUSEET •
På museet presenteras ett performance av konstnären Anastasia Savinova. Hennes praktik kretsar kring ekologier och mänskliga relationer med den ”mer-än-mänskliga världen” samt kring frågor om samliv och om medsårbarhet på jorden. Hon arbetar med skulptur, teckning, ljud, video och performance, där hon undersöker hur allt hänger ihop och hur vi ständigt visar oss vara en del av något större. Konstnären gästar Nordiska Akvarellmuseet med ett performance som ger platsen en röst och kommunicerar med museets placering vid havet. Samtidigt visas utställningen ”Psykologiska rum” med samtida nordiska konstnärer på museet.
Läs mer: https://www.akvarellmuseet.org/program/anastasia-savinova
 
15.00 • AiC ORUST •
Under bussens förflyttning mellan Skärhamn och Svenshögen blir resenären del av ett konstnärligt utforskande av planetära relationer och samexistens. Ledare är AiC Orust – en nystartad plattform som i sin residensverksamhet ger enskilda konstnärer, kreatörer och forskare tid och rum för utveckling av konstnärliga uttryck genom okonventionella metoder och posthumanistiska perspektiv.
Läs mer: https://aic.earth/
 
15.45 • STATIONEN I SVENSHÖGEN •
På Stationen ges ett sceniskt undersökande i flera akter. Det talas ofta om hur framtiden skapas genom innovativa företag, forskningens framsteg och i de yviga högljudda rörelserna. Men tänk om det är på de mest vardagliga platser och i de nästan omärkbara rutinmässiga handlingarna som de stora samhällsomvälvande förändringarna tar fart? Små skillnader med avgörande betydelse för vilka framtider som blir möjliga. Kanske i köket? Bussen anländer till ett av flera performancebaserade verk som tar plats i ”Köket” under dagen. Medverkande konstnärer är bland andra Cha Blasco, Ivan Johansson och Julia Boström.
Läs mer: https://www.stationen.org/
 
17.30 • STENUNGSUNDS KONSTHALL •
I konsthallen tolkar dansaktivisten och koreografen Nathalie Ruiz konstnären Ewa Evers och skräddaren Christina Lyckes pågående utställning ”TRÅDEN” med performanceverket ”Väv din lott”. Tråden löper igenom, väver och knyter samman betraktaren med utställningens alla unika objekt, autentiska skulpterade kroppar och människogestalter. Du får möta dig själv som den du var, skulle kunna vara, eller kanske kommer att bli.
Läs mer: https://www.stenungsund.se/…/stenungsundskonsthall.4…
 
Bussresan avslutas i Stenungsund och ger då möjlighet att besöka Kulturnatta med konserter, workshops, teaterföreställningar, öppna ateljéer och mycket mer. Bakom aktiviteterna står Stenungsunds kommun, det fria konst- och kulturlivet och andra lokala aktörer.

OM OSS

STATIONEN I SVENSHÖGEN ÄR EN IDEELL FÖRENING SOM PRODUCERAR, ARRANGERAR OCH PRESENTERAR SAMTIDA KONST OCH KULTUR. VI ÄR BASERADE I STATIONSHUSET I SVENSHÖGEN, 6 MIL NORR OM GÖTEBORG, LÄNGS BOHUSBANAN.

KONTAKT

KONTAKT@STATIONEN.ORG


CAMILLA JOHANSSON BÄCKLUND

CAMILLA@STATIONEN.ORG

JULIA BOSTRÖM

JULIA@STATIONEN.ORG

CHRISTIAN KLEINHENZ

CHRISTIAN@STATIONEN.ORG

NYHETSBREV

Med stöd från

logotype_color+vgr
VastraGotaland

STATIONEN i Svenshögen  ·  Svenshögen 421  ·  444 97 Svenshögen  ·  kontakt@stationen.org